Letalska šola

O nas

Aeroklub Posavje je bil ustanovljen leta 2009. Najprej je združeval člane, ki so bili že aktivni letalci in padalci in so svojo dejavnostjo želeli razvijati v Posavju. V preteklosti je v Brežicah že deloval Aeroklub, vendar je s svojo dejavnostjo prenehal pred dvema desetletjema. Člani so svoj prostor videli v okviru JGZ Cerklje ob Krki, ki jih je sprejel medse in jim omogočil sobivanje na civilnem delu Letališča Cerklje ob Krki. V letu 2010 smo s pomočjo posojila nabavili šolsko letalo Cessna C-150M, registrske oznake S5-DDM, letnik 1975 in štirisedežno letalo Cessna C-172N, registrske oznake S5-DDX, letnik 1978, za potrebe panoramskih letov in metanja padalcev.

Pri Agenciji za civilno letalstvo Republike Slovenije smo v letu 2010 pridobili dovoljenje za Letalsko šolo in pričeli z izobraževanjem prve generacije motornih pilotov Aerokluba Posavje. Padalska dejavnost je potekala pod okriljem Padalske šole Parass. V letih 2011 in 2012 je tako potekala motorna in padalska dejavnost. V letu 2013 smo zaradi spremenjene zakonodaje in upada aktivnosti in na drugi strani s povečanjem stroškov bili primorani opustiti padalsko dejavnost in letenje s Cessno 172 v okviru aerokluba.

V letu 2015 smo prav tako s posojilom nabavili jadralno letalo Blanik L-13A, registrske oznake S5-7109, letnik 1970. V zimskih mesecih smo teoretično izobraževali osem kandidatov in spomladi začeli s praktičnim izobraževanjem.
Do sedaj smo v Aeroklubu Posavje, ki združuje okoli 30 članov, izobrazili 16 motornih pilotov, ki so pridobili dovoljenje športnega pilota PPL(A). V procesu šolanja imamo še sedem kandidatov. Posebno smo ponosni na mlade pilote, ki so za svoj študij izbrali strojno fakulteto, smer prometni pilot. Prav tako imamo osem kandidatov, ki se izobražujejo za dovoljenje jadralnega pilota SPL. Pet jih že leti samostojno.

V letu 2016 bomo nadaljevali z izobraževanjem motornih in jadralnih pilotov. Člane, ki že imajo dovoljenje, bomo spodbujali k še aktivnejšemu delovanju v okviru aerokluba in prav tako k delovanju navzven, k razpoznavnosti naše dejavnosti v okolju.

Predsednik Aerokluba
Stjepan Količ
Brežice, 31.1.2016

Spletne povezave:

Meteo ARSO

Na voljo so vam vsi meteorološki podatki na Slovenskem prostoru, ki jih potrebujemo piloti za analizo vremena pred začetkom izvajanja lokalnih letalskih aktivnosti.

Notam (Slovenian control)

Na voljo so vam podatki v obliki NOTAM sporočila, za slovenska letališča.
euro.wx.propilots.net

Na voljo so vam vsi podatki, ki jih piloti potrebujemo za izvajanje internacionalnih letalskih aktivnosti.